In 5 etappes de laatste 100 kilometer van de Camino naar Santiago de Compostela

Bus - vlieg

Reserveer snel voor April 2023, want deze bijzondere reis zal weer snel uitverkocht zijn. Een zeer bijzondere wandelreis! Samen met uw reisgenoten de laatste 100 kilometer in 5 begeleide etappes wandelen over de Jakobsweg naar Santiago de Compostela, en dat volledig verzorgd. Al sinds de middeleeuwen loopt men over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het is de plaats waar volgens de overlevering de relikwieën van de apostel Jacobus de Meerdere, de beschermheilige van Spanje, liggen. Volg de St. Jacobsschelp, het symbool van de pelgrims, van Sarria naar Santiago de Compostela. U wandelt door middeleeuwse dorpen, bossen, over de heuvels en bruggen. De wandelingen zijn van een gemiddeld niveau. Dagelijks loopt u ongeveer 20 kilometer met een gids. Uw bagage wordt van het ene naar het andere hotel gebracht. Bovendien krijgt u een pelgrimspas. Dat is een internationaal erkend document waarop u als pelgrim (als u dat wil) stempels kunt verzamelen in de steden en dorpen langs de route. Eenmaal aangekomen in Santiago ontvangt u in ruil voor een goed gevulde stempelkaart uw Compostela. Dat is de officiële oorkonde dat u de pelgrimstocht ‘in de goede geest’ hebt volbracht. In de middeleeuwen was dit trouwens voor misdadigers (zondaars) voldoende om kwijtschelding van straf te verkrijgen. De indrukwekkende kathedraal ziet u al van verre staan. Op het plein rust u uit van de wandeling en ziet u andere groepen pelgrims van over de hele wereld voorbij lopen en hoort u muziek van alle kanten. Een echte beleving voor die iedere wandelliefhebber één keer in het leven moet doen! Wandelt u mee?

Dag 1: Limburg - Düsseldorf - Santiago de Compostela

Vanuit de Limburgse opstapplaatsen brengt de luxe touringcar u naar Düsseldorf, via Frankfurt vliegt u naar Santiago de Compostela. ’s Middag komt u aan en volgt de transfer naar uw eerste hotel in Sarria. Het is ongeveer 2 uur rijden. Na aankomst dineren we in ons hotel. De Baskische keuken wordt gekenmerkt door zijn eenvoud, van streekgebonden producten en kleine porties zoals bijvoorbeeld Bacalao pil-pil (gebakken kabeljauw).

Dag 2: Sarria - Portomarín

Veel pelgrims beginnen hun wandeling door Spanje in Sarria op de laatste etappe van de klassieke Jacobsweg, want vanaf hier is het ongeveer 113 km naar Santiago de Compostela. Om de ‘Compostela’ (het bedevaartcertificaat) te krijgen, moet u 100 kilometer wandelen. Langs beuken-, eiken- en dennenbossen gaat het naar Barbadelo en Rente. Langs de paden hebben wandelaars kleine heiligdommen en romaanse ruïnes gebouwd en onderweg komt u ook middeleeuwse bruggen tegen. Wanneer u Brea bereikt, is het slechts 100 km naar Santiago de Compostela, zoals blijkt uit de mijlpaal. Het pad leidt u door het bosrijke landschap naar Portomarín.

Wandeltijd: ca. 5,5 uur, moeilijkheidsgraad: licht, wandeling: ca. 22 km, hoogteverschil: ca. 250 m.

Dag 3: Portomarín - Palas de Rei

Portomarín, het belangrijkste bedevaartsoord op de Jacobsweg bij een brug over de rivier de Miño. In de jaren 60 werd Portomarin, inclusief de middeleeuwse kerk, wegens de aanleg van een stuwmeer volledig afgebroken en herbouwt op een heuvel ernaast. Vanaf hier gaat het helling op naar het dorp Gonzar. De route naar Castromaior met zijn gelijknamige kasteelruïne voert door de bergen van Ligonde. Via de dorpen Ventas de Naron, Ligonde en Eireche bereikt u het grote stenen kruis in Os Lameiros. Het wijst de juiste weg naar Palas de Rei, waar de dag eindigt.

Wandeltijd: ca. 6,5 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandeling: ca. 25 km, hoogteverschil: ca. 350 m.

Dag 4: Palas de Rei - Arzúa

De mars richting Pambre begint op een schilderachtige manier met een etappe door het bos naar San Xulián. Mos en klimop verstrengelen zich rond de dikke boomstammen langs de weg van de ‘Camino de Santiago’. U passeert de Romaanse dorpskerk in San Xulián en enkele karakteristieke Galicische graanschuren, de zogenaamde horreos. Via het dorp Pontecampañas wandelt u naar Casanova,  omlaag naar de rivier Porto de Bois en uiteindelijk weer omhoog naar Leboreiro en Furelos. Aan de rand van Melide leidt het pad door een dicht bos in richting Parabispo. Het pad naar Arzúa gaat op en neer, langs Castañeda en Ribadiso da Baixo.

Wandeltijd: ca. 7 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandeling: ca. 29,2 km, hoogteverschil: ca. 200 m.

Dag 5: Arzúa - O Amenal

Uw wandelroute leidt door afwisselende kleine stadjes en dorpjes, door dichte bossen, maar ook langs wegen. De aangelegde stenen paden brengen u naar Barrossas en Peroxa. Santiago is vanaf hier nu voelbaar en binnen handbereik, wat het pad nog spannender maakt. Met de gevoel van de kilometers in de benen bereikt u Pedrouzo. De weg leidt u naar het dorp O Amenal, zodat u morgen in alle rust het grote doel kunt bereiken.

Wandeltijd: ca. 5,5 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandeling: ca. 22 km, hoogteverschil: ca. 115 m.

Dag 6: O Amenal - Santiago de Compostella

Vandaag vertrekt u voor de laatste en meest vreugdevolle etappe van de Camino de Santiago. Overal hangt een bijzondere sfeer op de paden, want veel pelgrims zijn blij dat ze eindelijk de laatste etappe hebben bereikt. Menig pelgrim probeert Santiago zo snel mogelijk te bereiken of geniet met volle teugen van de laatste kilometers en loopt rustig de stad binnen. Kort voor de stad verlaat u de traditionele route. U loopt langs het vliegveld en dan is het niet ver meer, voordat u de torens van de kathedraal van Santiago de Compostela ziet. Welkom en gefeliciteerd! Nu kunt u gaan genieten van de bijzondere sfeer in de stad, en uitrusten van de mooie wandeltochten.

Wandeltijd: 4,5 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandeling: ca. 19 km, hoogteverschil: ca. 100 m.

Dag 7: Santiago de Compostela

We maken een stadswandeling door Santiago de Compostela. De gids laat u één van de mooiste steden van Spanje zien. Met bijna 50 kerken, prachtige pleinen en straten met arcades begrijpt u waarom deze stad en bedevaartsoort als een van de mooiste van Spanje wordt beschouwt. U ziet de kathedraal met de Pórtico de la Gloria en het graf van St. James in de crypte. U kunt de dag gebruiken om deel te nemen aan een van de bedevaart diensten of u kunt gewoon genieten van alle bezienswaardigheden van de stad. We sluiten de laatste dag af met een gezamenlijk diner in een lokaal Spaans restaurant.

Dag 8: Santiago de Compostella - Düsseldorf - Limburg

Na paar dagen heerlijk wandelen, gaat u met een voldaan gevoel naar huis. ’s Middag wordt u naar de lokale luchthaven gebracht en met een overstap in Frankfurt vliegt u naar Düsseldorf. De touringcar brengt u terug naar uw Limburgse opstapplaats! Welkom thuis!Dagprogramma is onder voorbehoud en kan wijzigen door de (weers)omstandigheden op de plek van reisbestemming.

U verblijft in onderstaande hotels

Deze hotels zijn met zorg door ons geselecteerd. Voor meer info, klik op het hotel.

Hotel Novoa - Sarria

Hotel Novoa in Sarria biedt een bar, een tuin en een terras. Het eenvoudige hotel beschikt over een restaurant en kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer.

Hotel verzorging: Halfpension

KamerToeslag
Tweepersoonskamer
Eenpersoonskamer € 265,-

Website Hotel Novoa - Sarria

Hotel Vistalegre - Portomarin

Vistalegre Hotel-Spa ligt in Portomarin en beschikt over een terras. Het 2-sterrenhotel beschikt over een bar en kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer. De accommodatie biedt een gemeenschappelijke lounge en een bagageopslag.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Vistalegre - Portomarin

Hotel Complejo la Cabana - Palas de Rei

Het La Cabaña-complex wordt omgeven door pijnbomen en kastanjebomen. Het ligt dicht bij het einde van de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en beschikt over gratis WiFi. De accommodaties van Complejo La Cabaña liggen verspreid over 3 mooie houten huisjes. Alle kamers hebben een eigen badkamer, een televisie en een telefoon.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Complejo la Cabana - Palas de Rei

Hotel Arzúa - Arzüa

De kamers beschikken over een eigen badkamer, airco en gratis WIFI.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Arzúa - Arzüa

Hotel Bello - O Amenal

De verwarmde kamers zijn voorzien van houten vloeren, een bureau en een flatscreen-tv. Er is een kledingkast en de eigen badkamer is uitgerust met een haardroger en gratis toiletartikelen.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Bello - O Amenal

Hotel Alameda - Santiago de Compostela

Hotel Alameda ligt tegenover het Alameda Park, de groene long van Compostela; gelegen op slechts 400 meter afstand van het emblematische Praza do Obradoiro is het perfecte startpunt om een ​​stad vol geschiedenis en traditie te ontdekken. De moderne, functionele en ontspannen kamers laten reizigers comfortabel uitrusten na een dag sightseeing in de stad.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Alameda - Santiago de Compostela

Valkenburg- Arriva Treinstation
Maastricht- Geusselt Tourhalte bij stadion
Heerlen- Parkeerplaats Heerlerbaan, kerk
Brunssum- Lindeplein
Beek- Arriva tourhalte-Prins Mauritslaan (bij voldoende deelnemers)
Sittard - Toon Hermans Theater bij bushalte Wilhelminastraat
Roermond- Retailpark KFC
Weert- NS Station (bij voldoende deelname)
Venlo- NS Station
Venray- Sporthal de Wetteling (bij voldoende deelnemers)
Wij passen uw opstaptijden altijd aan op de medereizigers & bij onze vliegreizen op de vliegtijden, zodat u middels een zo kort mogelijke opstaproute eventueel met een aparte servicelijn of taxi, snel op weg bent naar uw vakantiebestemming en optimaal kunt genieten van uw vakantiedagen.

• De opstaptijden voor de busreizen zullen tussen 07.00 en 09.00 uur zijn.
• De definitieve vertrektijden ontvangt u bij de reisbescheiden ca. 10 dagen voor vertrek.
• De terugkomsttijden van onze busreizen liggen tussen 17.00 en 23.00u.
• De aankomsttijden per opstapplaats worden u tijdens de thuisreis medegedeeld.
Reisinformatie
Reserveer snel voor April 2023, want deze bijzondere reis zal weer snel uitverkocht zijn. Een zeer bijzondere wandelreis! Samen met uw reisgenoten de laatste 100 kilometer in 5 begeleide etappes wandelen over de Jakobsweg naar Santiago de Compostela, en dat volledig verzorgd. Al sinds de middeleeuwen loopt men over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het is de plaats waar volgens de overlevering de relikwieën van de apostel Jacobus de Meerdere, de beschermheilige van Spanje, liggen. Volg de St. Jacobsschelp, het symbool van de pelgrims, van Sarria naar Santiago de Compostela. U wandelt door middeleeuwse dorpen, bossen, over de heuvels en bruggen. De wandelingen zijn van een gemiddeld niveau. Dagelijks loopt u ongeveer 20 kilometer met een gids. Uw bagage wordt van het ene naar het andere hotel gebracht. Bovendien krijgt u een pelgrimspas. Dat is een internationaal erkend document waarop u als pelgrim (als u dat wil) stempels kunt verzamelen in de steden en dorpen langs de route. Eenmaal aangekomen in Santiago ontvangt u in ruil voor een goed gevulde stempelkaart uw Compostela. Dat is de officiële oorkonde dat u de pelgrimstocht ‘in de goede geest’ hebt volbracht. In de middeleeuwen was dit trouwens voor misdadigers (zondaars) voldoende om kwijtschelding van straf te verkrijgen. De indrukwekkende kathedraal ziet u al van verre staan. Op het plein rust u uit van de wandeling en ziet u andere groepen pelgrims van over de hele wereld voorbij lopen en hoort u muziek van alle kanten. Een echte beleving voor die iedere wandelliefhebber één keer in het leven moet doen! Wandelt u mee?
Dagprogramma

Dag 1: Limburg - Düsseldorf - Santiago de Compostela

Vanuit de Limburgse opstapplaatsen brengt de luxe touringcar u naar Düsseldorf, via Frankfurt vliegt u naar Santiago de Compostela. ’s Middag komt u aan en volgt de transfer naar uw eerste hotel in Sarria. Het is ongeveer 2 uur rijden. Na aankomst dineren we in ons hotel. De Baskische keuken wordt gekenmerkt door zijn eenvoud, van streekgebonden producten en kleine porties zoals bijvoorbeeld Bacalao pil-pil (gebakken kabeljauw).

Dag 2: Sarria - Portomarín

Veel pelgrims beginnen hun wandeling door Spanje in Sarria op de laatste etappe van de klassieke Jacobsweg, want vanaf hier is het ongeveer 113 km naar Santiago de Compostela. Om de ‘Compostela’ (het bedevaartcertificaat) te krijgen, moet u 100 kilometer wandelen. Langs beuken-, eiken- en dennenbossen gaat het naar Barbadelo en Rente. Langs de paden hebben wandelaars kleine heiligdommen en romaanse ruïnes gebouwd en onderweg komt u ook middeleeuwse bruggen tegen. Wanneer u Brea bereikt, is het slechts 100 km naar Santiago de Compostela, zoals blijkt uit de mijlpaal. Het pad leidt u door het bosrijke landschap naar Portomarín.

Wandeltijd: ca. 5,5 uur, moeilijkheidsgraad: licht, wandeling: ca. 22 km, hoogteverschil: ca. 250 m.

Dag 3: Portomarín - Palas de Rei

Portomarín, het belangrijkste bedevaartsoord op de Jacobsweg bij een brug over de rivier de Miño. In de jaren 60 werd Portomarin, inclusief de middeleeuwse kerk, wegens de aanleg van een stuwmeer volledig afgebroken en herbouwt op een heuvel ernaast. Vanaf hier gaat het helling op naar het dorp Gonzar. De route naar Castromaior met zijn gelijknamige kasteelruïne voert door de bergen van Ligonde. Via de dorpen Ventas de Naron, Ligonde en Eireche bereikt u het grote stenen kruis in Os Lameiros. Het wijst de juiste weg naar Palas de Rei, waar de dag eindigt.

Wandeltijd: ca. 6,5 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandeling: ca. 25 km, hoogteverschil: ca. 350 m.

Dag 4: Palas de Rei - Arzúa

De mars richting Pambre begint op een schilderachtige manier met een etappe door het bos naar San Xulián. Mos en klimop verstrengelen zich rond de dikke boomstammen langs de weg van de ‘Camino de Santiago’. U passeert de Romaanse dorpskerk in San Xulián en enkele karakteristieke Galicische graanschuren, de zogenaamde horreos. Via het dorp Pontecampañas wandelt u naar Casanova,  omlaag naar de rivier Porto de Bois en uiteindelijk weer omhoog naar Leboreiro en Furelos. Aan de rand van Melide leidt het pad door een dicht bos in richting Parabispo. Het pad naar Arzúa gaat op en neer, langs Castañeda en Ribadiso da Baixo.

Wandeltijd: ca. 7 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandeling: ca. 29,2 km, hoogteverschil: ca. 200 m.

Dag 5: Arzúa - O Amenal

Uw wandelroute leidt door afwisselende kleine stadjes en dorpjes, door dichte bossen, maar ook langs wegen. De aangelegde stenen paden brengen u naar Barrossas en Peroxa. Santiago is vanaf hier nu voelbaar en binnen handbereik, wat het pad nog spannender maakt. Met de gevoel van de kilometers in de benen bereikt u Pedrouzo. De weg leidt u naar het dorp O Amenal, zodat u morgen in alle rust het grote doel kunt bereiken.

Wandeltijd: ca. 5,5 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandeling: ca. 22 km, hoogteverschil: ca. 115 m.

Dag 6: O Amenal - Santiago de Compostella

Vandaag vertrekt u voor de laatste en meest vreugdevolle etappe van de Camino de Santiago. Overal hangt een bijzondere sfeer op de paden, want veel pelgrims zijn blij dat ze eindelijk de laatste etappe hebben bereikt. Menig pelgrim probeert Santiago zo snel mogelijk te bereiken of geniet met volle teugen van de laatste kilometers en loopt rustig de stad binnen. Kort voor de stad verlaat u de traditionele route. U loopt langs het vliegveld en dan is het niet ver meer, voordat u de torens van de kathedraal van Santiago de Compostela ziet. Welkom en gefeliciteerd! Nu kunt u gaan genieten van de bijzondere sfeer in de stad, en uitrusten van de mooie wandeltochten.

Wandeltijd: 4,5 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandeling: ca. 19 km, hoogteverschil: ca. 100 m.

Dag 7: Santiago de Compostela

We maken een stadswandeling door Santiago de Compostela. De gids laat u één van de mooiste steden van Spanje zien. Met bijna 50 kerken, prachtige pleinen en straten met arcades begrijpt u waarom deze stad en bedevaartsoort als een van de mooiste van Spanje wordt beschouwt. U ziet de kathedraal met de Pórtico de la Gloria en het graf van St. James in de crypte. U kunt de dag gebruiken om deel te nemen aan een van de bedevaart diensten of u kunt gewoon genieten van alle bezienswaardigheden van de stad. We sluiten de laatste dag af met een gezamenlijk diner in een lokaal Spaans restaurant.

Dag 8: Santiago de Compostella - Düsseldorf - Limburg

Na paar dagen heerlijk wandelen, gaat u met een voldaan gevoel naar huis. ’s Middag wordt u naar de lokale luchthaven gebracht en met een overstap in Frankfurt vliegt u naar Düsseldorf. De touringcar brengt u terug naar uw Limburgse opstapplaats! Welkom thuis!Dagprogramma is onder voorbehoud en kan wijzigen door de (weers)omstandigheden op de plek van reisbestemming.

Hotelinformatie

U verblijft in onderstaande hotels

Deze hotels zijn met zorg door ons geselecteerd. Voor meer info, klik op het hotel.

Hotel Novoa - Sarria

Hotel Novoa in Sarria biedt een bar, een tuin en een terras. Het eenvoudige hotel beschikt over een restaurant en kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer.

Hotel verzorging: Halfpension

KamerToeslag
Tweepersoonskamer
Eenpersoonskamer € 265,-

Website Hotel Novoa - Sarria

Hotel Vistalegre - Portomarin

Vistalegre Hotel-Spa ligt in Portomarin en beschikt over een terras. Het 2-sterrenhotel beschikt over een bar en kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer. De accommodatie biedt een gemeenschappelijke lounge en een bagageopslag.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Vistalegre - Portomarin

Hotel Complejo la Cabana - Palas de Rei

Het La Cabaña-complex wordt omgeven door pijnbomen en kastanjebomen. Het ligt dicht bij het einde van de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en beschikt over gratis WiFi. De accommodaties van Complejo La Cabaña liggen verspreid over 3 mooie houten huisjes. Alle kamers hebben een eigen badkamer, een televisie en een telefoon.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Complejo la Cabana - Palas de Rei

Hotel Arzúa - Arzüa

De kamers beschikken over een eigen badkamer, airco en gratis WIFI.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Arzúa - Arzüa

Hotel Bello - O Amenal

De verwarmde kamers zijn voorzien van houten vloeren, een bureau en een flatscreen-tv. Er is een kledingkast en de eigen badkamer is uitgerust met een haardroger en gratis toiletartikelen.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Bello - O Amenal

Hotel Alameda - Santiago de Compostela

Hotel Alameda ligt tegenover het Alameda Park, de groene long van Compostela; gelegen op slechts 400 meter afstand van het emblematische Praza do Obradoiro is het perfecte startpunt om een ​​stad vol geschiedenis en traditie te ontdekken. De moderne, functionele en ontspannen kamers laten reizigers comfortabel uitrusten na een dag sightseeing in de stad.

Hotel verzorging: Halfpension

Website Hotel Alameda - Santiago de Compostela

Instapschema
Valkenburg- Arriva Treinstation
Maastricht- Geusselt Tourhalte bij stadion
Heerlen- Parkeerplaats Heerlerbaan, kerk
Brunssum- Lindeplein
Beek- Arriva tourhalte-Prins Mauritslaan (bij voldoende deelnemers)
Sittard - Toon Hermans Theater bij bushalte Wilhelminastraat
Roermond- Retailpark KFC
Weert- NS Station (bij voldoende deelname)
Venlo- NS Station
Venray- Sporthal de Wetteling (bij voldoende deelnemers)
Wij passen uw opstaptijden altijd aan op de medereizigers & bij onze vliegreizen op de vliegtijden, zodat u middels een zo kort mogelijke opstaproute eventueel met een aparte servicelijn of taxi, snel op weg bent naar uw vakantiebestemming en optimaal kunt genieten van uw vakantiedagen.

• De opstaptijden voor de busreizen zullen tussen 07.00 en 09.00 uur zijn.
• De definitieve vertrektijden ontvangt u bij de reisbescheiden ca. 10 dagen voor vertrek.
• De terugkomsttijden van onze busreizen liggen tussen 17.00 en 23.00u.
• De aankomsttijden per opstapplaats worden u tijdens de thuisreis medegedeeld.
Kaart

Deze reis is inclusief:

 • Vervoer per luxe touringcar naar Düsseldorf Airport
 • Vlucht van Düsseldorf met overstap in Frankfurt naar Santiago de Compostela
 • Transfers ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van halfpension
 • 5 dagen wandelen onder begeleiding van een gids
 • Afsluitend gezamenlijk diner in restaurant Santiago de Compostela
 • Stadswandeling met gids in Santiago de Compostela
 • Pelgrimspaspoort en pelgrimsschelp
 • Kaartmateriaal per dag
 • Dagelijks bagage transport van hotel naar hotel
 • Toeristenbelasting
 • De Limburger Reizen reisbegeleiding gedurende de gehele reis
 • Maximaal 25 personen per reisgroep

Vertrekdata

Deze prijzen zijn gebaseerd op een twee-persoonskamer. Voor de een-persoonskamertoeslag, zie de hotelinformatie.

Deze reis is exclusief:

 • Wandeluitrusting
 • Eventuele entreegelden
 • Niet genoemde maaltijden
 • Reis en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds, € 2,50
 • Reserveringskosten € 29,50
 • Bijdrage SGR, € 5,- per persoon

Overige informatie

 • Deze reis is niet geschikt voor mensen die slecht te been zijn.
 • U dient een ervaren wandelaar te zijn
 • Reisprogramma en vluchten onder voorbehoud van wijzigingen.
 • Bij vliegreizen en (rivier)cruises hanteren wij afwijkende annuleringsvoorwaarden